Ziua Astronomiei 2017

large_AstronomyDayLogoLarge

În fiecare an există două zile (una în vară alta în toamnă) dedicate astronomiei desemnate de The Astronomical League. Anul acesta, „Ziua Astronomiei” se ține pe data de 29.04 și pe 30.09.

Este o zi în care astronomii profesioniști și cei amatori în colaborare cu observatoarele astronomice din țară vor promova astronomia pentru publicul larg prin activități sau demonstrații și prezentări în locuri publice sau cadre diferite de cele obișnuite.

1. Dacă vă aflați la București, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, vă așteaptă pe data de 29.04 de la ora 17:00 până la 02:00. Programul conține observații la planeta Jupiter, prezentări cu planeta Jupiter, o expoziție dedicată acestei planete și un colț pentru copii unde vor învăța mai multe despre astronomie.

Bucuresti - Amiral Vasile Urseanu

2. Tot la București, pe data de 06.05, Știință și Tehnică amenajează în fața Bibliotecii Naționale un loc dedicat mai multor ramuri din astronomie. Astrofest va începe de la ora 15:00 și va dura până la ora 23:00. La acest eveniment vor fi prezente mai multe cluburi de astronomie din țară ce vor pune la dispoziție instrumente astronomice și vor exista ateliere unde copii vor afla mai multe.

Bucuresti - Astrofest.jpg

3. Societatea Astronomică Română de Meteori organizează sâmbătă, 29 aprilie, cu începere de la ora 17:30, o sesiune de observații astronomice prin telescop la Soare, Lună, planeta Jupiter, stele și roiuri de stele cu ocazia Zilei Internaționale a Astronomiei în cadrul Lunii Mondiale a Astronomiei 2017. Evenimentul va avea loc în Piața Tricolorului – Platoul Prefecturii din Târgoviște.

În caz de vreme nefavorabilă, evenimentul va fi reprogramat luni, 1 mai, în Parcul Chindia, în aceleași condiții. Evenimentul este publicat și va fi actualizat pe facebook.

afis.jpg

4. Sâmbăta viitoare pe 6 mai 2017, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad, va organiza o activitate de promovare a astronomiei, intitulată: “Ziua Astronomiei la Bârlad”. Echipa de la Observatorul Astronomic din Bârlad va marca momentul când este oficial ziua astronomiei, adică pe 29 aprilie 2017, prin organizarea de observaţii astronomice în stradă. În acest fel la Bârlad o să avem nu o zi, ci două zile dedicate astronomiei!

Observaţiile astronomice din stradă se vor desfăşura în zona centrală a oraşului, la locul nostru obişnuit pentru genul acesta de activitate: zona parcului “Victor Ion Popa”, la strada principală (pe trotuar), orele 20:30 – 22:00 (valabil pentru ambele date: 29 aprilie şi respectiv 6 mai). Observaţiile astronomice se vor desfăşura numai dacă cerul va fi senin!

Barlad - Vasile Parvan.jpg

5. Pe 30 aprilie, la Alba Iulia, asociația Universul de lângă noi vă invită la o sesiune gratuită de observații astronomice.

Alba Iulia

6. La Galați, Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, împreună cu astroclubul „Călin Popovici”, organizează „Astronomy Day” în data de 29 aprilie pe teresa de observaţii astronomice a muzeului. La ora 18.30 în Sala Auditorium, va avea loc o conferinţă dedicată acestui eveniment, după care se vor face observaţii astronomice.

Galati - Observator si planetariu

7. La Bacău pe data de 29.04 sunteți invitați intre orele 08:00 – 16:00 pentru a vizita expoziția din cadrul Observatorului Astronomic „Victor Anestin”. Intrarea este liberă, iar dacă doriți să participați la prezentările de planetariu trebuie să faceți din timp o programare.

Bacau

8. Pe data de 1 mai, la Râmnicu Vâlcea membrii Astroclubului Vâlcea vă așteaptă lângă cofetăria Zoomserie pentru observații nocturne de la ora 20:00 la 23:00.

valcea.jpg

9. Datorită vremii nefavorabile, Observatorul din Baia Mare organizează Ziua Astronomiei de Noaptea Muzeelor.

10. Observatorul astronomic al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” de la Constanța, organizeaza Ziua Astronomiei pe data de 29 aprilie. Evenimentul va începe la ora 10:00 cu prezentarea instrumentelor utilizate în astronomia nautică, prezentarea constelațiilor de primăvară și o sesiune de observații solare. Cea de-a doua parte a evenimentelor începe la ora 20:00 cu o sesiune de observații nocturne la Lună și planete.

Constanta - Academia Navala Mircea cel Batran.jpg

11. La Cugirul se va organiza pe data de 28 aprilie o sesiune de observații nocturne. Sunteți așteptați la Stadionul Parc între orele 19:00 – 23:00. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură împreună cu tineri voluntari ce își vor pune instrumentele astronomice la dispoziție. În caz că cerul nu va fi favorabil, evenimentul se va reprograma.

Cugir.jpg

12. Asociația Club Astronom Experience din Constața vă așteaptă pe 29 aprilie și pe 30 aprilie la Mall Vivo între orele 10:00 – 22:00  la o expoziție dedicată astronomiei și pentru observații astronomice dacă cerul va fi senin.

constanta.jpg

Pe mine mă găsiți la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu și la Astrofest!

Sper să aveți un timp plăcut și cer senin!

Leave a comment