HORRORSCOP

Cine nu ar vrea să cunoască viitorul? Evident, mulți dintre noi am prefera să-l știm dar, pentru că momentan nu s-a inventat o mașină a timpului, s-a apelat la alte metode.

Încă de pe vremea când era plin de păr și dormea în peșteră, omul a observat cerul și a început să-l folosească pentru orientarea pe timpul nopții și mai târziu drept calendar. Stelelor strălucitoare li s-au dat nume și au fost grupate. Cerul negru servea pe post de plasmă foarte mare pentru asterismele care luau viață din formele imaginate de oameni.

În prezent, dacă ai vrea să înveți cerul, ai avea nevoie de un atlas deoarece toate stelele pe care le vei vedea fac parte deja dintr-o constelație cu o graniță bine determinată. Este bine să începi să le înveți privind cerul din oraș pentru că vei vedea doar stelele strălucitoare, mai ușor de recunoscut. Un cer departe de luminile orașelor poate să-ți ofere peste 4.000 de stele într-o noapte.

Dacă ajungi să stăpânești cerul, să cunoști majoritatea constelațiilor, sigur o să observi și „stelele rătăcitoare” printre constelații. Pe scurt, cele 5 planete ce se pot vedea cu ochiul liber: Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn. Aceste planete au fost observate încă din Antichitate și au fost venerate ca zei.

Astăzi, cunoaștem 8 planete în Sistemul Solar, 5 planete pitice, 7.2845 asteroizi, 3.450 comete, 178 sateliți naturali; toate se rotesc cu noi în jurul Soarelui.

Dacă plecăm din sistemul nostru solar, până în prezent am făcut cunoștiință cu  1.147.000.000 stele catalogate de Gaia, 3576 exoplanete și 1.066.669 galaxii. Dar nu se termină aici. Mai știm și de 7.840 obiecte deep-sky. Acestea toate, sunt doar o mică parte din Univers.

Oare ne influențează cu ceva?

Să ne întoarcem un pic în timp ca să înțelegem anumite aspecte. Cerul înstelat a fost mult mai apreciat în trecut. Cu ajutorul lui se calculau orele, zilele și lunile. Se foloseau de cerul de zi cât și cel de noapte pentru a deduce anumite momente ale anului. Tot cu ajutorul cerului, oamenii știau când să are pământul sau să-l semene. De la forme geometrice simple din stele strălucitoare folosite pentru orientare, oamenii au asimilat anumite zone de pe cer cu poveștile din acele timpuri. Așa s-au format constelațiile. Țin să menționez că fiecare cultură și zonă de pe glob și-a imaginat alte forme pe cer. Au fost înregistrate peste 100 de constelații și cu siguranță au existat mai multe. La fel și în cazul planetelor, datorită anumitor ritualuri și credințe, ele au fost identificate sub mai multe nume, cu diferite atribuiri.

Deoarece pe vremea aceea nu se puteau explica anumite fenomene meteorologice sau astronomice, se presupunea că vin de la aștrii strălucitori de pe cer care veghează pe timpul zilei sau nopții (Soarele, Luna sau planetele). Drumul Soarelui a fost observat și poartă numele de ecliptică, mai exact proiecția orbitei planetei noastre pe cer. Tot în această zonă a eclipticii, datorită planului nu mult schimbat (în acest caz), se află planetele și Luna.

Constelațiile prin care trece Soarele nostru se numesc constelații zodiacale. Constelațiile zodicale sunt în număr de 13: Taurus (Taurul), Gemini (Gemeni), Cancer (Racul), Leo (Leul), Virgo (Fecioara), Libra (Balanța), Scorpius (Scorpionul), Ophiucus (Ophiuc), Sagittarius (Săgetătorul), Capricornus (Capricorn), Aquarius (Vărsător), Pisces (Peștii) și Aries (Berbecul), fiecare denumită în funcție de o poveste anume.

Planetele în schimb, au fost apreciate mai mult sau mai puțin, în special datorită strălucirii pe care o ofereau sau culorii specifice.

Mai jos, un mic tabel cu semnificația planetelor în diferite culturi:

 Nume planetă în prezent   Roma Antică  Grecia Antică Babilonieni  China Antică 
Mercur (datorită mișcării retrograde)  Mercurius – mesager al zeilor Stilbon –cel strălucitor Nabu – zeul înțelepciunii și cunoașterii  Chenxing – steaua orei
 Venus (datorită strălucirii) Venus– zeița iubirii și frumuseții  Aphrodite – zeița iubirii și plăcerii  Ishtar – zeița fertilității, iubirii
 Marte (datorită culorii roșiatice) Mars – zeul războiului  Ares – zeu al războiului
 Jupiter Iupiter – zeul suprem  Zeus – zeul suprem   Marduk    Mùxīng – steaua lemnului
 Saturn Saturnus – zeu al agriculturii Kronos – tatăl lui Zeus  – steaua pământului

Până când Galileo Galilei a ridicat luneta către cer în 1610, nu știam cum arată o altă planetă. Se cunoșteau traiectorile lor și erau propuse diferite explicații.

Din acel moment, convingerile că planetele ne influențează ca niște ființe superioare încep să devină spulberate. A durat sute de ani, ca să ajungem să avem imagini spectaculoase cu planetele și obiecte îndepărtate. Omul a vrut să cunoască din ce în ce mai multe și a trecut peste multe bariere. Putem să ne bucurăm de imagini de la sondele spațiale și să folosim instrumente astronomice performante de la sol. Este ciudat să te gândești că până acum 2000 de ani, oamenii sacrificau fecioare pentru întoarcerea planetei Venus pe cer, nu?!

Pentru acceptarea multor fenomene care păreau bizare și de neconceput, oamenii au lăsat în mâna zeilor explicațiile pentru mult timp și au continuat să prezică anumite fenomene slujind anumitor planete. Aici intervine astronomia.  Astronomia s-a rupt din astrologie pentru a explica aceste fenomene și pentru a le înțelege. Dacă nu exista astronomia, probabil încă ne imaginam că stăm pe o farfurie cu iarbă și că avem puncte luminoase lipite deasupra capului. Au fost mulți oameni ce au ajuns să fie martirizați și muți s-au sacrificat și-au dedicat viața pentru dezvoltarea acestei ramuri ce se bazează în principal pe matematică, fizică și chimie.

Și totuși, se mai găsesc persoane care aleg să refuze aceste informații și să păstreaze influențele și gândirea din trecut. Astrologia este o întoarcere în timp, o ștergere a evoluției științei din ultimii 1000 ani și o ignoranță transformată în ceva ce vrea să pară „știință”. Nu mai trăim în peșteri, iar acum putem explica de ce ninge, plouă, apar nori sau vedem „stele căzătoare”. De ce ne-am întoarce la momentele în care nu realizam ceea ce vedeam? Dacă ați văzut vreodată o imagine cu o nebuloasă/galaxie/un roi de stele, să vă gândiți cât de departe este și cât s-a muncit pentru acea poză. Este fascinantă, dar nu am fi știut de existența ei dacă rămâneam la astrologie și știam pe cer doar ce se vede cu ochiul liber, nimic mai departe.

Astrologia este atât de înapoiată încât nu a aflat că, acele puncte de pe cer ce se mișcă prin constelații sunt planete. În astrologie, toate planetele, Soarele și Luna sunt doar puncte în anumite căsuțe ce te pot influența, indiferent de cât de aproape sau departe sunt, sau cât de mici sau mari ar fi.

În astrologie sunt 12 constelații zodiacale împărțite în 12 luni egale. Astronomia ne arată altceva: 13 constelații prin care Soarele nu trece egal, mai exact:

Constelație / Zodie  Astronomie  Astrologie
 Sagittarius / Săgetător  18.12 – 19.01 (33 zile)  22.11 – 20.12
 Capricornus / Capricorn   20.01 – 15.02 (27 zile)  21.12 – 19.01
 Aquarius / Vărsător  16.02 – 11.03 (24 zile)  20.01 – 18.02
 Pisces / Pești  12.03 – 18.04 (38 zile)  19.02 – 20.03
 Aries / Berbec  19.04 – 13.05 (25 zile)  21.03 – 20.04
 Taurus / Taur  14.05 – 20.06 (38 zile)  21.04 – 20.05
 Gemini / Gemeni  21.06 – 20.07 (31 zile)  21.05 – 21.06
 Cancer / Rac  21.07 – 10.08 (20 zile)  22.06 – 22.07
 Leo / Leul  11.08 – 16.09 (37 zile)  23.07 – 22.08
 Virgo / Fecioara  17.09 – 30.10 (44 zile)  23.08 – 22.09
 Libra / Balanță  31.10 – 22.11 (23 zile)  23.09 – 22.10
 Scorpius / Scorpion  23.11 – 29.11 (6 zile)  21.10 – 21.11
Ophiucus / Ophiuc 30.11 – 17.12 (18 zile)

Te anunț de pe acum, ți-ai citit horoscopul greșit, la zodia unde nu trebuia. Poate de aceea nu ai câștigat la loto sau nu ai avut succes în dragoste. Un alt motiv este acela că stelele nu prezic viitorul și nu ne influențează viața sau personalitatea. Dimpotrivă, de la stele primim trecutul! Toate stelele de pe bolta cerească sunt îndepărtate de noi, unele dintre ele la sute de ani lumină depărtare. De la Sirius, cea mai strălucitoarea stea care se vede de pe Pământ, luminii îi ia nouă ani să ajungă la noi. Asta înseamnă că noi o vedem așa cum era ea acum nouă ani.

Chiar dacă stelele ne-ar transmite ceva, datorită distanței între noi și ele, mesajul va întârzia. Astrologii consideră stelele puncte pictate pe o boltă și nu iau în considerare faptul că lumina ajunge până la noi după mult timp, iar „cititul în stele” este decalat cu zeci/sute de ani depinzând de fiecare stea în parte din asterismul constelației.

O altă problemă întâmpinată ar fi trebuit să fie faptul că planetele trec și prin alte constelații, nu doar cele zodiacale. La fel și Luna. Mă întreb oare ce părere au astrologii despre Venus când intră în constelațiile Cetus, Orion sau Pegasus? Probabil nici una, având în vedere că este foarte probabil să nici nu știe.

Astrologii folosesc ceea ce numesc „diagrame la naștere”, nu planisfere. Un cerc împărțit în 12, fiecare parte reprezentând o căsuță cu o atribuție anume (personalitate, dragoste, bani, etc). Pe exteriorul cercului sunt constelațiile zodiacale și zilele anului. Se simulează cerul la data nașterii unei persoane și se pot observa unde se aflau planetele, Luna și Soarele în acel moment. De acolo, se formează triunghiuri între planete și începutul sau sfârșitul unei zodii ascendente sau descendente pe care astrologul le interpretează și are liber la imaginație să inventeze ce dorește.

La momentul actual, în România există ~30 astronomi profesioniști și o comunitate mică de astronomi amatori de doar câteva sute de persoane. Câți astrologi există în România? Mii. Pe care îi ascultăm la televior, la radio, îi citim pe internet sau în ziare/reviste. Își dau cu părerea asupra unor obiecte nedescoperite de ei și pe care nu le cunosc, nu le înțeleg, dar pretind că le transmit ceva. Fiecare horrorscop este diferit de celălalt, dar toate sunt la fel de vagi.

 

Advertisements